Strik fra Verdens Tag (2018)

“Et interessant og fascinerende stykke kulturhistorie”

– Fra DBC’s materialevurdering/lektørudtalelse

 

Strik fra Verdens Tag bygger på faglig fascination og strikketeknisk nysgerrighed. Bogen er en blanding af rejsefortælling og en analyse af strikketeknikker og -mønstre fra Tajikistan i slutningen af 1800-tallet, omsat til nye mønstre og modeller med opskrifter, man kan strikke efter.

Lita Rosing-Schow rejste i 2015 i fodsporene på “Den Anden Danske Pamir-ekspedition”, som geografen Ole Olufsen og botanikeren Ove Paulsen foretog til Verdens Tag i 1898-99. Her fandt hun både historier og strømper – og har i bogen kombineret dem med analyser af strømper fra Nationalmuseet og Weltmuseum Wien.

Lita Rosing-Schow (født 1952) har tidligere udgivet Kniplingsstrik, Clausen Bøger 1979 og været faglig redaktør af Den store idébog – Alt om Håndarbejde, Bonnier 1988-89. Derudover har hun bidraget med adskillige artikler til museumspublikationer, kunsttidsskriftet CRAS, fagbladet Gavstrik, Dragtpuljens Dragtjournal og det amerikanske tekstil­tidsskrift PieceWork, der udgives af forlaget Interweave Press.

 

Lita Rosing-Schow (2018):
Strik fra Verdens Tag / Knitting from the Pamirs
160 sider, 21×24 cm. Rigt illustreret. Hårdt omslag. Tekst på dansk og engelsk. Udk. 5. maj 2018.
Forlagsredaktion: Lisbeth Tolstrup. Design: Lars Pryds. Tryk: Narayana Press.
ISBN: 978-87-89232-37-9

UDSOLGT FRA FORLAGET

 

 


 

Anmelderne skrev:

“Bogen udkom i 2018, så nåede du ikke at få fingrene i den på det tidspunkt, er den værd at vente på. Alene billederne er en oplevelse og en rig inspirationskilde”.
– Irene Egeskov Andersen i Håndværk & Design nr. 1, 2020. oestjysktekstilkreds.dk

“Lita har på den mest fantastiske måde omsat de gamle mønstre til nye moderne, som appellerer til os i det 21. århundrede”.
– Østjysk Tekstilkreds’ Blad, august 2018. håndværkogdesign.dk

“… vi får i tilgift mønsterdiagrammer aftegnet efter de originale mønstre samt forslag til nutidig anvendelse […]. Det kribler i fingrene efter at komme i gang. Billederne er smukke, og der er tale om fornemt boghåndværk. En meget gennemarbejdet udgivelse”.
– Lone de Hemmer Egeberg i TENEN nr. 1, 2018. tenen-dk.tk

“Bogen er interessant læsning og en smuk gave til garnnørder. Den er flot layoutet […] og til ren visuel nydelse”.
– Gina Hedegaard Nielsen i Rapporter nr. 3, 2018. dansktekstillaug.dk

“… et resultat af en imponerende og langvarig undersøgelse af den tekstile husflid hos bjergbønderne på Verdens Tag og en fremragende inspiration til den sagforskning, der efterhånden er ved at forsvinde fra de humanistiske videnskaber i Danmark.
… fornem layout, fotos og diagrammer. Det præger hele bogen, der er utroligt gennemarbejdet”.

– Per Ole Schovsbo, Historie Online, juli 2018. Læs hele anmeldelsen her: historie-online.dk

“Det er et interessant og fascinerende stykke kulturhistorie, som forfatteren her fremviser”.
– Stine Grabas, DBC’s materialevurdering

 


 

Eksempler på opslag i bogen:

 


 

Book Launch

Strik fra Verdens tag udkom 5. maj 2018 – hvilket blev markeret ved en festlig dag i Knitwork Kitshop på Østerbro i København. Kristina Jensen fra Knitwork interviewede Lita Rosing-Schow, Lita fortalte om bogen og den opdagelsesrejse, der gik forud, og der var mulighed for at mærke de nystrikkede modeller fra bogen. Her er et par billeder fra lanceringen (foto: Lars Pryds):